Več informacij in naročanje na meritev gleženjskega indeksa dobite pri diplomiranih medicinskih sestrah v ambulantah družinske medicine. 

Gleženjski indeks 

Če ste starejši od 45 let in kadite, imate zvišan krvni tlak ali povečano telesno težo in med hojo občutite stiskajočo bolečino v mečih ali stegnih, potem vam priporočamo preventivno merjenje gleženjskega indeksa 

Meritev je preprosta, neboleča, ne invazivna, varna in hitra. Na osnovi rezultata vam bo vaš osebni zdravnik lahko svetoval glede nadaljnjega zdravljenja oz. vas napotil k specialistu. 

Meritev priporočamo še posebej pri: 

  • osebah s srčno, možgansko-žilno in ledvično arterijsko boleznijo, 
  • asimptomatskih osebah, starejših od 50 let, kadilcih ter sladkornih bolnikih in
  • vseh osebah starejših od 70 let. 

Gleženjski indeks je merjenje perfuzijskega tlaka, ki nam potrdi sum na periferno arterijsko bolezen. Z meritvami ugotovimo razmerje med izmerjenimi krvnimi tlaki v nadlakti in gležnjih. Meritev traja približno 15 minut in jo lahko poljubno ponavljamo.

Normalno je arterijski tlak v gležnju enak ali večji od tlaka na nadlakti. Po dogovoru vrednotimo normalen rezultat od 0,91 do 1,3. Gleženjski indeks manjši od 0,9 je dokaz periferne arterijske bolezni – čim nižji je, tem bolj je bolezen napredovala.

Periferna arterijska bolezen je posledica zožitve oz. poapnenja žile odvodnice, ki je pogostejša na spodnjih kot na zgornjih okončinah. Zaradi ovirane oskrbe s kisikom in hranili prihaja do stiskajoče bolečine v mečih ali stegnih, ki se pojavi med hojo, preneha pa med počitkom.